De impact van internet dringt steeds dieper door tot alle facetten van het leven. De meedogenloze transparantie, maar ook het virale effect komt steeds duidelijker tot uiting. Wellicht is het voorbarig om de Arabische Lente een social media-revolutie te noemen, maar de rol hiervan moet men niet onderschatten. Niet voor niets noemde een Egyptische man zijn pasgeboren dochter ‘Facebook’.
Er lijkt daadwerkelijk iets door te schemeren van de democratiserende werking van internet, zoals de idealistische pioniers ooit voor ogen hadden. Dictaturen brokkelen voor het oog van de wereld af.
Ook de hiërarchische manier waarop bedrijven worden bestuurd lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Op het World Economic Forum in Davos mocht Claire Boonstra van Layar haar visie geven op augmented reality, en greep de gelegenheid aan om te pleiten voor een nieuw soort leiderschap. Leiders die open staan voor verandering, hun voelsprieten gebruiken, op hun intuïtie varen, kwetsbaar durven zijn, kortom: meer vrouwelijke eigenschappen bezitten. Ze kreeg veel bijval en voelde – te midden van wereldleiders en captains of industry – dat er daadwerkelijk een verandering in de lucht hing.
Voordat grote ondernemingen – laat staan landen – wezenlijk veranderen zal er nog heel wat water door de Rijn stromen. Dictators doen verwoede pogingen om internet af te sluiten en slagen daar nu nog ten dele in. Maar hoe lang is die gesloten en statische manier van regeren houdbaar? Misschien duurt het nog tien jaar, maar er komt een moment dat bestuurders onder invloed van internet hun ware gezicht moeten tonen. Hun menselijke gezicht. En het mooie is: die kwetsbaarheid zal hen alleen maar sterker maken.
Gepost door: Rebecca Rijnders | maart 5, 2011
Tijd voor een nieuw soort leiderschap?
Geplaatst in Nieuw leiderschap
Geef een reactie