Gepost door: Rebecca Rijnders | februari 9, 2011

Virtueel samen

Dankzij internet zou iedereen een multinational kunnen starten, uitgever kunnen zijn, journalist kunnen worden en zouden we eindelijk verlost zijn van de smaak van de middelmaat en de grote gemene deler. De long tail was een feit en er kwam plaats voor niches, unieke, door gepassioneerde mensen gemaakte content. Weg met de massamedia, welkom burgerjournalistiek.
Dat bleek toch wat subtieler te liggen. Initiatieven die gebaseerd waren op de artikelen van doorsnee burgers zijn allemaal gesneuveld. De long tail bestaat in theorie wel, maar op Amazon en Bol.com worden toch weer voornamelijk de bestsellers verkocht.
En van al die duizenden potentiële weblogs surft men en masse naar elkaar toe op GeenStijl. Van alle sociale netwerken bleven slechts Hyves en Facebook overeind (waarbij Hyves net als GeenStijl gewoon weer onderdeel is van een massamedium), want wat is een sociaal netwerk zonder je vrienden? En van alle twitterklonen is slechts het origineel de moeite waard, want daar gebeurt het, toch?
In extreme mate tekent dit beeld zich af tijdens grote tv-shows. Of het nu voetbal, een politiek debat of een talentenshow is, Nederland presteert het keer op keer om het trending topic op Twitter te maken. Ondanks dat enorme media-aanbod en het groeiende individualisme kiest men ervoor om virtueel tegen elkaar aan te kruipen en samen naar hetzelfde programma te kijken. Veel keuze is fijn en we willen graag een individu zijn, maar we blijven ook een sociaal dier.

Advertenties

Responses

  1. Op de bank zitten met een goed boek, wat is dat toch fijn…even geen sociaal dier zijn. Even uitrusten. Geen tv aan. Ont’media’en is als een sauna voor de geest.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën

%d bloggers liken dit: