Gepost door: Rebecca Rijnders | mei 22, 2010

Volwassen

De realiteit moest een keer doordringen. De bedenker van de term Web 2.0, Tim O’Reilly, is dan ook een beetje een treehugger. Zijn ideeën over een open internet waarbij iedereen alles met elkaar zou delen en samenwerken waren wellicht wat utopisch. Toch wilden we er allemaal zo graag in geloven en noemden we elke nieuwe webdienst  ‘sociaal’ en moest alles worden geco-creëerd en gecrowdsourced. Internet zou de ultieme democratie betekenen, want iedereen was gelijk.

‘Open’ was het toverwoord: open social, open web, open standaarden. En tja, daar ging het even mis. Want natuurlijk willen we best iets weggeven, en een beetje samenwerken vinden we ook wel leerzaam, maar at the end of the day willen we er natuurlijk wel beter van worden. Wij mensen in het algemeen, en beursgenoteerde bedrijven in het bijzonder.

En zolang de economie hoogtij viert en de omzetten tot in de hemel reiken, zijn we nog wel flexibel en coulant, maar als we die winst ineens zien verschrompelen, komt de natuurlijke overlevingsdrang naar boven.

O’Reilly leek minder geïnspireerd dan anders tijdens zijn toespraak op het jaarlijkse Web 2.0 Expo. Met zichtbare teleurstelling constateerde hij hoe het een battle for control was geworden tussen Google, Apple, Microsoft, Amazon en Facebook. Een strijd om profielen, om kostbare data. Niks geen open standaarden, ieder z’n eigen systeem en platform, om te voorkomen dat een ander een te grote punt van de taart krijgt.

Arno Otto van RTL beziet dit wat pragmatischer dan idealist O’Reilly: “Wij gaan niet wachten op standaarden, want die komen er toch niet. De belangen zijn te groot.” Het is duidelijk: internet is definitief volwassen geworden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

%d bloggers liken dit: