Gepost door: Rebecca Rijnders | april 28, 2010

Liever print

Google en Apple beheersten afgelopen maand de blogs. Geen dag passeerde zonder een of meerdere nieuwtjes, roddels of speculaties over deze twee giganten – die eens aangenaam verstrengeld waren, maar nu ook elkaars rivaal. Een sneeuwbaleffect trad ook op in de verslaggeving, want papegaaiengedrag is bloggers en journalisten niet vreemd.

Als zelfs ons vocabulaire erdoor wordt beïnvloed, is het echt doorgedrongen tot diep in ons dagelijks leven. Bestond het woord Googelen al jaren, inmiddels stuit je steeds vaker op de uitdrukking ‘there’s an app for that’, om aan te geven dat elk probleem is op te lossen met een iPhone-applicatie.

Op het moment van schrijven staan we aan de vooravond van de Grote Aankondiging van wat Steve Jobs himself zijn belangrijkste wafenfeit tot nu toe zou hebben genoemd. Vreemd idee dat alles duidelijk zal zijn en alle stof zal zijn neergedaald op het moment dat dit blad op de mat valt.

Dat is de keerzijde van print, de nieuwswaarde ervan is vrijwel nihil, zeker nu het ‘real-time web’ aan terrein wint.

Je zou dan ook verwachten dat de digitale voorhoede, die altijd online is, het geduld niet meer kan opbrengen om print te lezen. Toch krijgt de redactie dagelijks vele verzoeken om nieuws te brengen of interviews te schrijven over mensen of bedrijven. Online, zou je denken, daar is het publiek immers veel groter, en is het bericht veel langer houdbaar.

Maar vrijwel unaniem geeft men de voorkeur aan print. ‘We willen in het blad.’ Er zit ook wel wat in: alle iPads of iSlates ten spijt, heeft print toch meer uitstraling en allure en het bladert zo lekker door. Maar nee, een van die ‘digital natives’ had een ander argument: ‘Dan kan ik eindelijk iets aan mijn moeder laten zien.’

(november 2009)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categorieën

%d bloggers liken dit: